Huntenkunst 2018 en 2019
Mijn deelname aan Huntenkunst 2019 staat in het teken van nieuw werk 'Holy Breath'
Mijn deelname aan Huntenkunst 2018 staat in het teken van nieuw werk uit de serie 'Maskerade'Meer dan 600 kunstenaars hebben zich aangemeld voor Huntenkunst 2018. Opvallend is de sterke groei van buitenlandse belangstelling. De ballotagecommissie heeft uit de inzendingen 220 kunstenaars geselecteerd voor kunstmanifestatie in Ulft.
"De animo voor Huntenkunst groeit elk jaar", aldus initiatiefnemer van de kunstmanifestatie en voorzitter van de ballotagecommissie Harrie Schenning. "Dit jaar hebben 120 nieuwe kunstenaars zich aangemeld."
Van de ruim 600 inzendingen komt 60 procent uit het buitenland. De buitenlandse kunstenaars zijn uit 30 verschillende landen afkomstig. Vanuit Oost-Europa groeit de belangstelling, maar er melden zich ook kunstenaars aan uit landen die nog niet eerder vertegenwoordigd waren op Huntenkunst. Zo zijn er verzoeken van kunstenaars uit Argentinië en Brazilië binnengekomen.
De ballotagecommissie heeft vanuit alle aanvragen 220 kunstenaars geselecteerd voor deelname aan Huntenkunst 2018. Medio december worden de namen van de deelnemers bekendgemaakt.
Roemenië centraal op Huntenkunst 2018
Tijdens de volgende editie van Huntenkunst neemt Roemenië een centrale plaats in op de kunstmanifestatie. Witte Gallery uit Boekarest zal de werken van Roemeense kunstenaars presenteren in haar tijdelijke galerie in de SSP-hal in Ulft.
Op Huntenkunst staan elk jaar kunstenaars uit een bepaald land centraal. Dit jaar zijn dat Roemeense kunstenaars. Witte Gallery, een jonge kunstruimte in Boekarest, zal de werken van de kunstenaars tentoonstellen in een speciaal paviljoen op Huntenkunst 2018.
De galerie, opgericht eind 2016, richt zich op hedendaagse kunst. Horatiu Lipot, sinds de start curator en manager van Witte Gallery: "Witte opereert als een platform voor de meest recente hedendaagse kunst in en rondom Boekarest. Wij herkennen, onderscheiden en promoten nationaal en internationaal de meest bijzondere artistieke werken."
Horatiu Lipot werkte na zijn studie kunstgeschiedenis aan de National University of Arts in Boekarest, zes jaar als specialist hedendaagse kunst voor het grootste veilinghuis in Roemenië. Als curator organiseerde hij talrijke tentoonstellingen op verschillende locaties in Boekarest.
Naast de galerie biedt Witte Gallery voor Roemenië een bijzonder concept aan: AFYO. Dat staat voor Affordable Art For Your Office (Betaalbare kunst voor je kantoor). Horatiu Lipot: "Niet alleen bedrijven maar ook individuele kunstliefhebbers krijgen zo door middel van huur toegang tot moderne Europese kunst." De collectie bestaat uit bijna 500 kunststukken uit de 20e eeuw, met onder andere werken van Chagall, Dali, Matisse en Miro.